SZMME Gyorstalpaló – Kit véd a gyermekvédelem?
Kit véd a gyermekvédelem? - kérdezte Betlen Anna néhány éve az "Apának maszkírozva" című esetleírásában még 2016-ban. Konklúziója szerint egy működő gyermekvédelemhez nem széplelkek, hanem tudós fők kellenek. Nem nagy érzések, hanem protokoll. Nem meghatódás, hanem átlátható, ellenőrzött, mindenki számára követhető eljárásrend. Szakmaközi együttműködés szigorú felelősségi rendben. Valamint rendszeres képzés, önképzés, élethosszig tartó tanulás, kritika, tapasztalatcsere, elemzés, értékelés, nyitottság. A nemzetközi szakirodalom ismerete és alkalmazása.
Révész Magda és 200+ fős csapata nem csak kérdezett, hanem gyermekvédelmi módszertani ajánlásokat is megfogalmazott - nem kevesebb mint 911 oldal terjedelemben. Azóta számos protokoll, irányelv látott napvilágot, ezek egy része beépült a gyermekvédelem hatályos szabályozásába.
Meleg Sándor a napokban épp azon mérgelődött, hogy dacára annak, hogy ő maga is részt vett már a több szakértői csoportban és protokoll kidolgozásában, mégse fájna a szíve azért, ha az egész a kukában landolna, és kezdhetné elölről. Szerinte le kell ülni a szakmának a kormányzattal és az ellátottakkal egy asztalhoz - egy laza mozdulattal rácsapni a Nagy Piros RESET gombra. És tárgyalni kell arról, mik a valódi problémák, meg akarjuk-e őket egyáltalán oldani, ha igen, akkor ki mit hajlandó tenni ezekért.
Az SZMME soron következő önképzőkörében a fenti három nézőpont ütközik. Kiindulópontként Betlen Anna fenti tanulmánya szolgál, de hogy hova jutunk - az legfőképpen tőletek is függ! Szánjatok egy nyugodt fél órát Anna tanulmányára!
OLVASSÁTOK EL, és kérdezzük meg egymástól: Kit véd a gyermekvédelem?
2021. június 1-jén - 18 órakor pedig kattintsatok a fenti linkre és BESZÉLJÜK MEG!