IFSW állásfoglalás

Az IFSW 2022. február 24-én kiadott állásfoglalása az Ukrajna elleni katonai agresszióval kapcsolatban.

 

---

A szociális munka sok évtizeden át reagált a háborút követő emberi tragédiákra. A katonai támadás Ukrajnában halált, pusztítást, több emberi jogi visszaélést, nagyszabású menekültmozgalmakat és az emberek traumatizálását fogja eredményezni.

 

Történelmileg azt láthatjuk, hogy az ilyen földterületekért zajló nemzetközi viták nyilvánvalóan a hatalom és a kontroll iránti vágyról szólnak és mindannyiunk jövőjét érintik. Egy ilyen arányú konfliktus az alapvető árucikkek árának emelkedését is eredményezi majd világszerte, ami hozzájárul a szegénység növekedéséhez és súlyosbítja az éghajlatváltozás ütemét. Ez világszerte mindenkit érint.

 

Látjuk, hogy a világ vezetői azért küzdenek, hogy békés megoldást találjanak. Mint olyan hivatás, mely közösségekkel és konfliktusokkal dolgozik és ezeken is alapul, felismerjük a civil társadalom szerepét a békéért, a sokszínűségért és a minden ember tiszteletéért való kiállásban.

 

A területtel, a határokkal és a nemzeti identitással kapcsolatos vitákat tiszteletteljes kapcsolatok építése által kell megoldani, melyek a bizalmon és a közös jövőnkről szóló egységes vízión alapulnak. Szakmánk tapasztalatai közé tartozik a civil társadalom támogatása a béketeremtés érdekében Észak-Írországban, Salvadorban, Ruandában, Kelet-Timorban és sok más helyen. Ezek kapcsán megtanultuk, hogy ahhoz, hogy olyan közeget teremtsünk, ahol az emberek meghallgatják egymást kulcsfontosságú, hogy leküzdjék az emberek a bizonytalanságukat, és, hogy magabiztossággal ruházzuk fel őket a bizalom helyreállításához, amely minden jó emberi kapcsolat alapja.

 

A civil társadalmi fellépéssel és tiltakozással még a legrögzültebb vagy leggyűlölettelibb politikai folyamatok is megváltoztathatók. Példák erre a polgárjogi mozgalmak, amelyek alapvetően javították a lakosság életét.

 

A globális változásért folytatott mozgalom részeként számos nemzetközi partnerrel és közösséggel dolgozunk egy békés és fenntartható világ közös felépítésén.

 

Csatlakozzon hozzánk itt: https://newecosocialworld.com/

Forrás: https://www.ifsw.org/military-aggression-in-ukraine/

A fordításért köszönet Tóth Anikó Panna tagunknak.