A sztrájk alapjog!

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete elnöksége szolidaritását fejezi ki a pedagógusokkal a mai napon. Csatlakozunk a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSz) követeléséhez, miszerint a kormány vonja vissza a 36/2022. (II. 11.) számú kormányrendeletét, amely gyakorlatilag munkavégzésként értelmezi a munkabeszüntetést és ezzel ellehetetleníti a sztrájkjog gyakorlását a köznevelési ágazatban.

Az elmúlt években tanúi lehettünk a sztrájkjog folyamatos leépítésének a közszolgálati területen, mely révén az érdekérvényesítése rendkívül szűk keretek közé szorult vissza, a jogszerű nyomásgyakorlás lehetőségei ellehetetlenültek. Az érdekérvényesítési lehetőséget az elégséges szolgáltatásról szóló tárgyalások szabotálásával, majd a járványhelyzetre hivatkozva egyértelmű tiltással lehetetleníti el a kormányzat. Így tett a szociális ágazatban is, mely kormányzati taktikát a Kúria is elítélte (Mpk.X.10.116/2020/6. számú végzés). A sztrájkjog fentiek szerinti kiüresítése ellentmond az Európai Unió Alapjogi Charta 28. cikkelyében lefektetett irányelvnek, mely szerint a munkavállalók joga, hogy érdekeik védelmében együttesen lépjenek fel, a sztrájkot is beleértve.

Szociális szakembereként ki ne emlékezne 2020-ra, amikor az elégséges szolgáltatásról szóló egyeztetéssel 1 kerek esztendeig szabotálta el a magyar állam a szociális ágazatban dolgozók sztrájkjogát, amiért 2021 nyarán a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) és három szakszervezeti tag az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult.

A pedagógusok és a szociális dolgozók küzdelmében közös, hogy nem pusztán a dolgozókért folyik, hanem mindazokért, akikért az ágazat dolgozik. Nem egyszerűen a dolgozók jogsérelméről van szó, hanem arról, hogy ez kihat a nyújtott szakmai szolgáltatásokra és mindazokra, akik ezeket igénybe veszik.

A fentiek alapján felhívunk minden szociális ellátás területén dolgozót, hogy március 16-án csatlakozzon a pedagógusok által folytatott, az állampolgári jogokért - ezen belül különösen a sztrájkjogért – zajló küzdelemhez és szolidaritást vállalva maguk is fejezzék ki, dokumentálják kiállásukat. Álljunk ki közösen az alapvető jogainkért, hogy azok is érvényesíthessék jogaikat, akikért nap, mint nap dolgozunk!

 

2022. március 16.

Meleg Sándor
SzMME elnök

 

 

szmme_2022_03_16