Egy hete

Egy hete küldtük el a minisztériumnak Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete és a Szociális Szakmai Szövetség rezsi emelkedésével kapcsolatos levelét, melyről megkaptuk az „elektronikus tértivevényt”. A levél tehát eljutott a címzetthez, már csak válaszolni kellene rá.

 

A problémát jeleztük a sajtó felé is, hiszen ebben a kérdésben a nyilvánosság ereje nagyon fontos tényező - az érintettek köre valóban az egy milliós nagyságrendben határozható meg. Azt hiszem az eddig legsikeresebb ilyen akciónk volt, a Népszaván keresztül több tucat médium címlapra tette a témát. Az írott felületeken túl két rövid beszélgetésben hírt adtunk a témáról a Klubrádióban, az Inforádióban. Az ATV-ben az esti és a reggeli műsorsávban is teret kapott a téma. A műsorban nyilatkozók szavai megerősítették a kiindulási tételünket: valóban komoly bajok lesznek az ellátórendszerben ősszel, a közintézmények és a közfeladatot ellátó szervezetek kiadásai az egekbe fognak emelkedni. Az LMP szervezésében létrejött sajtótájékoztatón pedig a SZÁD képviselőjével közösen beszéltünk a problémáról. Magát a levelet az SzMME honlapján csaknem 3 ezren olvasták.

 

A Szociális Szakmai Szövetség eközben elkészített egy kérdőívet, melyben igyekszünk felmérni az intézkedések szélesebb körű hatásait, ennek kitöltésére augusztus 12-ig van lehetőség (kitöltési LINK). Köszönjük mindazoknak, akik már elküldték, várjuk a további kitöltéseket, ugyanis csak ezekre építve lehet továbblépni.

 

atv

A levelünk egyik első kérdése épp az adatgyűjtésekre vonatkozott, amiről információink szerint a kormány a múlt héten intézkedett is. A szociális és gyermekvédelmi intézmények (a kérdőív tartalma alapján kizárólag az elhelyezést biztosító szervezetek, tehát az alapszolgáltatások és nappali ellátások nem!) kaptak egy NSZI felmérő levelet. Ez nagyjából a köznevelési rendszerben végzett felmérésnek felel meg és a központi kérdése: mire lehet átállni, ha nem lesz gáz? Fatüzelés jó lesz?

 

Az elmúlt egy hét tanulsága talán az lehet, hogy sok más területhez hasonlóan a kormányzat nem kíván a problémával kapcsolatban érdemi kommunikációt folytatni. A gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár Facebook felületén e héten kizárólag az Ágota-tábor volt hírértékű, a kérdőíves felmérést is nagyon csendben szervezték meg. A rezsiköltségek növekedéséről egy mondat sem hangzott el.

 

A jövőre nézve azt gondolom, hogy szükséges erőteljesebb érdekvédelmi-figyelemfelkeltő akciókban gondolkodni. A fűtési szezonig van még némi idő, de a villany- és gázórák addig is pörögnek.

 

Gondolkodjunk tovább és cselekedjünk együtt!

 

Meleg Sándor

SzMME elnök



Utóirat gyanánt: 2022. augusztus 8-ra rendkívüli országgyűlési ülést hívtak össze, aminek témája a rezsivel kapcsolatos intézkedések társadalmi hatásai lesznek.