Szociális munka ukrajnai menekültekkel

A japán Nemzetközi Szociális Munka Kutató Társulat (ASISW) felkérésére, az SzMME Nemzetközi Munkacsoportjának képviseletében Dr. Tóth Anikó Panna előadást tartott a 12. Nemzetközi Szociális Munka Kutató Szemináriumon 2022. szeptember 24-én, "Menekültügyi tapasztalatok és attitűdök japán-magyar összehasonlításban" címmel.

 

Az előadásban többek közt az ukrajnai menekülthelyzetről és annak magyarországi kezeléséről volt szó, a szociális munkások szerepéről az ilyen krízisek, humanitárius katasztrófák kezelésében. A program iránt nagy érdeklődés volt, több, mint 80 fő regisztrált a rendezvényre. Külön öröm volt számunkra, hogy nem csak az ASISW tagjai vettek részt a programon, hanem számos szociális munkás is Japán különböző pontjairól.

 

A szemináriumot a társulat egyik elnökségi tagja, Ohashi Masanobu moderálta, és a résztvevőket a társulat elnöke, Kimura Mariko köszöntötte. Nagy megtiszteltetés, hogy Ohara Machiko, az IFSW Ázsiai és Csendes-óceáni régiójának elnöke aki szinten az társulat elnökségi tagja, is jelen volt, köszönetét fejezte ki az előadásért, valamint kiemelte annak legfontosabb gondolatait.

 

Együttműködésünk biztosan folytatódik, hiszen előadónknak publikációs lehetőséget is ajánlottak. Ezúton is szeretnénk megköszönni Virág Viktornak, az ASISW elnöksegi tagjának és a Japan College of Social Work docensének, munkáját, aki nélkül az együttműködés és ez a sikeres program nem jöhetett volna létre!

 

Az előadás magyar nyelvű prezentációja letölthető a cikk alatti linkre (képre) kattintva.