Inflációt kompenzáló béremelést a szociális ágazatnak!

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) még augusztus végén kereste meg a kormányt azzal a céllal, hogy a Kormány biztosítson 2022. július 1-től 20%-os mértékű, az inflációt ellentételező általános keresetnövekedést a közszolgálatban dolgozók számára (jogállástól függetlenül). A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete támogatja ezt a kezdeményezést.

 

A szociális területen ezt a követelést fontosnak tartjuk, hiszen a KSH 2022. júliusi adatai alapján (közfoglalkoztatottak nélkül) a szociális ágazat 375 ezer forintos bruttó bére a (közfoglalkoztatottak nélkül számolt) nemzetgazdasági átlagbér 73%-a, ami a közszféra ágazatai között a legalacsonyabb. Az átlagbér a bérminimumot alig 44%-kal haladja meg annak ellenére, hogy az ágazat dolgozóinak jelentős része különböző pótlékokra jogosító körülmények között dolgozik (pl. több műszakos munkarend vagy feladathoz kapcsolódó munkahelyi pótlékok).

 

A közszféra egyes szektorainak bérhelyzete a nemzetgazdasági átlagbérhez (közfoglakoztatottak nélkül).

kozszfera2021

 

A szociális ágazat munkavállalóit a jelentős mértékben érinti az infláció, mely 2022. augusztusban elérte a 15,6%-ot, ezen belül az alapvető élelmiszerek 30% feletti drágulást mutattak. Nagy esély van arra, hogy év végéig ez az inflációs hullám akár még magasabb is lehet, hiszen az energiahordozók árának emelkedése még csak ezután fejti ki áremelő hatását.

 

A szociális szektoron belül a dolgozók támogatása ebben az évben elsődlegesen az ágazati pótléktábla korrekciójával lenne lehetséges. Fontos hangsúlyozni, hogy ez az emelés független kell legyen a mindenkori minimálbér és bérminimum emeléstől. Szintén ki kell emelni, hogy ennek a többletnek a kifizetése nem terhelheti a rezsiköltségek emelkedése miatt egyébként is rendkívül nehéz helyzetbe került munkáltatókat - épp ezért lenne fontos ezt kivételesen az emelést teljes mértékben a pótléktáblába beépíteni, ennek fedezetét ugyanis a munkáltatók külön támogatásként tudják megigényelni.

 

Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

 

Nézzük először az aktuális szociális bértáblát (Kjt. bértábla és a ráépülő szociális ágazati pótlék).

bertabla_01

Ennek bruttó összegét emeljük meg a követelés szerinti 20%-kal. Így sem éppen vad összegek jönnek ki...

bertabla_02

Nézzük meg, hogy mennyiben változik a bruttó összeg (ez egyben a bérpótlékok változása is). Itt ne felejtsük, hogy a nettó illetmény / bér ennek a 2/3-a csak.

bertabla_03

Az intézkedés  előnye az, hogy lényegében egyetlen jogszabály-módosítással megoldható lenne a szociális ágazatban a helyzet: a 257/2000. (XII. 26.) Korm. rendelet 5. mellékletének módosításával. Ez az a melléklet, ami utoljára 2022. januárjában változott, de a 20%-os ágazati béremelés a minimálbér és bérminimum emeléssel együtt értendő -  a besorolások jelentős részében ez az emelés jelentős részét eltüntette.

bertabla_04

Kapcsolódó anyagok: