A szociális munkások munkakörülményei és jólléte – globális kutatás

A napokban megjelent az International Social Work Folyóiratban a szociális munkások munkakörülményeit és jóllétét vizsgáló kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány. A kutatást kevert módszerrel készítették, szociális munkások töltötték ki kérdőívüket világszerte, illetve félig struktúrált interjúkat is készítettek szociális munka vezetőkkel.

 

Az eredmények szerint a szociális munkások munkakörülményei a legrosszabbak az egyenértékű szakmák közül, ami kiégéshez és pályaelhagyáshoz vezet, ezáltal káros hatása van az egyéneknek és közösségeknek nyújtott szolgáltatásokra. Globálisan is általános problémának számít a szociális munkások ismertségének és elismertségének, megbecsülésének hiánya és az alacsony bérek. A szociális munkások jóllétét a vezetőkkel való jó kapcsolat nagy mértékben támogathatja, fontos, hogy minden szinten – társadalom, kormányzat, intézmények, menedzsment - értsék és elismerjék a szociális munkások szerepét, megkapják munkájukhoz a megfelelő támogatást. Az erőforrások és a munkaerő hiánya sajnos gyakran nagy mértékben akadályozza a minőségi munkavégzést. A javasolt megoldások közé tartozik a szociális munkás szakma, hivatás jogi elismerése, a jobb vezetői támogatás, valamint a jobb fizetés és feltételek.

 

A kutatás a Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége (IFSW), a Bath Spa University és az Ulster University együttműködésének köszönhetően valósult meg. Dr. Rory Truell, az IFSW titkára az eredményekről az alábbiakat mondta:

 

„A szociális munkások alapvető szolgáltatásokat nyújtanak a világ minden országában, és kulcsfontosságúak a jól működő társadalmak és gazdaságok felépítésében, valamint a nemzeti vagy globális vészhelyzetekre való reagálásban. Mégis elvárják tőlük, hogy a legrosszabb munkakörnyezetekben dolgozzanak, a munkaadóik pedig gyakran nem értik meg és nem támogatják őket eléggé. Ez az elkötelezett szociális munkások jóindulatának a kihasználása és a családok és közösségek támogatásának kudarca.”

 

A tanulmány megtekinthető itt: Ravalier, J., D. Jones, R. Truell and P. McFadden (2022) “Global social work working conditions and wellbeing.” International Social Work. Published online 28 October 2022. (LINK)

További információk olvashatók az IFSW oldalán (LINK).

 

Dr. Tóth Anikó Panna,

SZMME Nemzetközi munkacsoport