Szeretetre hangolva?

A Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet közösségi média oldalán és honlapján  2022. december 16-án számolt be az Intézet Szakmai Kollégiuma rendezvényéről (melynek címe: Szeretetre hangolva), melyen Bogár László tartott előadást.

 

Bogár László az elmúlt években számtalan megnyilvánulásában sértette meg a társadalmi kisebbségeket. Sajtóban közzétett publikációja szerint egy „pusztító világerő, amely az elmúlt húsz év valamennyi kormányában meghatározó pozícióban volt, van és lesz, a cigányságot építette fel a leghatékonyabb tömegpusztító fegyverként a magyarság ellen”. 2022 márciusában a Magyar Hírlapban az „európai fehér ember” elmúlásáról merengett, korábbi közéleti megnyilvánulásaiban számos esetben tett antiszemita kijelentéseket, visszatérő kommunikációs eszköze a magyarságot elpusztító globális háttérhatalmi világerő emlegetése.

 

A Bogár László által képviselt rasszista álláspont és megnyilatkozás összeegyeztethetetlen a szociális munka értékrendjével, etikai normáival. A faji vagy kulturális, vallási felsőbbrendűségre épülő ideológia a történelem során minden esetben az adott csoport dehumanizálásához, majd a fizikai megsemmisítésére való törekvésekhez vezetett. Ez a gondolat nem csak Bogár László, hanem a Molnár Attila Károly által bemutatott kötetek közül többen is felbukkan (pl. Pascal Bruckner: Csaknem tökéletes bűnös kötete a "fehér férfi kulturája" gondolat köré épül).

 

Egy olyan szervezet, melyet a kormányzat a szakma csúcsszervének tekint, saját magát teszi hiteltelenné ezen megnyilvánulások és képviselők befogadásával. Különösen kritikus ez olyan területen, melynek alapvető célja az elnyomottak, az üldözöttek és a társadalom peremére szorultak segítése.

 

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete ezért kérdéssel fordul Fülöp Attila államtitikár, illetve Dr. Tóth Tibor, a Schlachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet főigazgatója felé. Választ várunk arra, hogy miként fordulhatott elő, hogy a Nemzeti Szociálpolitikai Intézetben - a Belügyminisztérium szakmai háttérintézményében - Bogár László 2022-ben tarthat előadást? Hogy fordulhat elő, hogy egy nyíltan vagy burkoltan uszító, náci rezsimekre jellemző retorikát alkalmazó embert a Szakmai Kollégium (!) meghívhat?

img_9165-124

Bogár László az NSZI rendezvényén (forrás: NSZI honlap)

 

A válasz megérkezésekor annak tartalmáról beszámolunk.