A SzMME szakmai véleménye az „Aranyhíd” Gyermekek Átmeneti Otthonnal kapcsolatos eseményekről

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME) Alapszabály szerinti célja a szociális munkások, szociális szakdolgozók szakmai támogatása, a szociális munkások szakmai érdekképviselete, szociális szakdolgozók érdekképviseletének támogatása. A nagy nyilvánosság előtt zajló, elmérgesedő vitára, illetve az otthonvezető megkeresésére tekintettel döntött az SzMME arról, hogy a szakmai szempontokat előtérbe helyezve megvizsgálja az újpesti „Aranyhíd” Gyermekek Átmeneti Otthonában történteket.

 

Tekintettel arra, hogy az eset és az ahhoz kapcsolódó kommunikáció a szociális munka és a szociális munkások szakmai megítélését jelentősen rontja, az SzMME fontosnak tartja az eset teljes körű feltárását.

 

Az elemzésben az esettel kapcsolatban nyilvánosságra hozott dokumentumok, a szereplők nyilvánosan elhangzott megszólalásai és az érintett résztvevő által rendelkezésünkre bocsájtott dokumentumok alapján jártunk el. Elemzésünk során nem egy adott személy vagy szervezet objektív felelősségét kerestük, hanem azokat a probléma-jelenségeket próbáltuk azonosítani, melyek a szakmai működést akadályozva vezettek a helyzet eszkalációjához.