Civil fenntartók levele Fülöp Attilának

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SZMME) és 32 fenntartó az általuk ellátott idős és rászoruló magyar állampolgárok nevében levelet írt Fülöp Attila államtitkárnak.


2022-ben a rezsiköltségek drámai mértékben megnövekedtek. A kormány kiegészítő támogatásokat nyújtott a fenntartók egy részének, míg más szervezeteknek időszaki pályázati lehetőséget nyitott meg, ezek az egyes szektorokban eltérő módon voltak hozzáférhetőek. A szolgáltatások megszűnése vagy megszüntetése végzetes következményekkel járna, sok idős és rászoruló ember maradna ellátatlanul, ezt a megnövekedett szolgáltatási igényt pedig az állami és/vagy az egyházi fenntartók már egyáltalán nem tudnák ellátni.


Az SzMME és a civil szervezetek  kérik, hogy a Magyar Kormány a szociális intézmények fenntartói számára a rezsiköltségek emelkedésének kompenzálása céljából, a gondozási napok számának függvényében állapítson meg kifejezetten a rezsiköltségek fedezetét célzó kiegészítő támogatást, mely fenntartótól függetlenül (szektorsemlegesen) egységesen és általánosan érvényesül a szociális intézményeknél! A SzMME belső felmérésben részt vevő civil szervezetek adatközlése alapján javasoljuk, hogy az ellátás biztonságos fenntartása céljából a kiegészítő normatív támogatás összege 570,- Ft/nap legyen ellátottanként, s ez alapján kerüljön meghatározásra a költségvetési törvényben foglalt működési támogatás összege.