Szakpolitikai állásfoglalások 2023

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete szakpolitikai véleményezés keretében foglalkozott egyes pártok javaslataival. Ezekben megfogalmaztunk szakmai kritikákat, javaslatokat a programokkal szemben. A transzparencia jegyében az eddig elkészült anyagokat hozzáférhetővé tesszük (kicsit reagálva arra a kritikára, hogy politikailag néha elfogultak vagyunk - hát nem, minden politikai erő javaslataival egyformán kritikusak vagyunk).


Rezsiköltség támogatás a nem állami fenntartóknak

2023.07.21.

A Belügyminisztérium 2023. júliusában tette közzé az egyházi és nem állami fenntartású szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok állami támogatásáról szóló 489/2013. (XII. 18.) Korm. rendelet módosításáról szóló tervezetét (véleményezésre bocsájtott anyag megtekinthető itt). Az SzMME július 21-én elküldte ezzel kapcsolatos véleményét, mely az alábbiakban olvasható:


 

A szociális ágazati pótlékkal kapcsolatos társadalmi egyeztetés

2023.07.07.

A Belügyminisztérium 2023. júliusában tette közzé a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény a szociális, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban történő végrehajtásáról szóló kormányrendelet módosításának tervezetét (elérhető itt), mely az egészségügyi kiegészítő pótlék egészségügyi bértáblához történő felzárkóztatása mellett tartalmazta a szociális összevont ágazati pótlék korrekcióját is. A tervezettel kapcsolatban (figyelembe véve az ágazati bérhelyzettel kapcsolatos eddigi szakszervezeti és egyéb érdekvédelmi szervezeti álláspontokat) megküldtük az észrevételeinket.Üdülési támogatás véleményezése

 2023.06.12.

 A Magyar Szocialista Párt (MSzP) T/4062. számú törvényjavaslatának véleményezése ( a tervezet olvasható itt). A tervezetre adott véleményünk:

 

 

Gyermekvédelmi határozatok véleményezése

 2023.04.29.

A Lehet Más a Politika (LMP) párt áprilisban kérte véleményünket egyes gyermekvédelmi intézkedéseket érintő határozati javaslatai (olvashatók itt és itt) kapcsán. Az alábbiakban közzétesszük a megküldött válaszunkat is.