Szociális Munka Napja konferencia beszámoló

A Szociális Munka Napja Konferencia november 14-én zajlott a hagyományokhoz híven az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban. A rendezvény fő szervezői az ELTE TáTK Szociális Munka Tanszék, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) és a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SZMME) voltak, további szakmai partnerek a Szociális Szakmai Szövetség (3Sz), a Közép-Európai Szervezési Központ (COZZ), a Menedék-Migránsokat Segítő Egyesület és az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) voltak.

 

Előadások

A rendezvényen előadást tartott Ana Radulescu, az IFSW Europe elnöke, Jótékonyság vagy professzionális szociális munka? című előadásában a karitatív segítség és a professzionális szociális munka különbségeiről beszélt. Az előadás Fehér Boróka tolmácsolásában hallgathatták meg a konferencia résztvevői.

 

ana

 

Ana Radulescu előadása az alábbiakban megtekinthető:

 

 

A szakszervezeti munka két sikeres akciójáról számolt be Papp András, a Közép-Európai Szervezési Központ (COZZ) munkatársa. Az előadásból megtudhattuk, hogy miként szerveződnek és gyakoroltak nyomást a munkáltatókra a szociális dolgozók Csehországban és Lengyelországban, miként értek el magasabb fizetést és munkakörülményeket. Papp András előadása szintén megtekinthető:

 

 

Plenáris beszélgetés

A plenáris beszélgetésben Mihály Bulcsú (ELTE TÁTK), Köves Ferenc (SZÁD) és Meleg Sándor (SzMME) Fialla Mariann moderálásával beszélgetett az érdekvédelmi szervezetek működéséről, válsághelyzetekre adott válaszairól, sikeres akcióiról és a lehetséges jövőbeni aktivitásokról.

 

 

Díjátadó

A délelőtti programot a hagyományokhoz hűen az év szociális szakemberének és érdekképviselőjének járó díjak átadása zárta. 2023-ban az év Szociális Szakembere Rendesné Molnár Henrietta (XX. kerület), az év Érdekképviselője első ízben nem egy egyéni díjazott, hanem a VII. kerületi szakszervezeti alapszervezet lett, akiknek képviseletében Frecska Veronika vette át a Szociális Munka Napja Konferencia szervezői által ítélt díjat.

 

szad-dijazottak

 

Szekció ülések

A délutáni programban hat szekció zajlott.

  • Az időskori gondozási válság
  • Van-e válaszunk a mentális zavarral élő hajléktalan emberek problémáinak megoldására? Lakásba velük?
  • Béka a fazékban - a szociális munka helyzete és kihívásai a mai magyar társadalmi környezetben
  • Segítség, migránsok az ellátórendszerben!
  • Hogyan csináljunk sikeres érdekképviseletet? - Tapasztalatok a szociális ágazatból és más szektorokból.
  • Munkahelyi Biztonság

SzMME szekció

Az SzMME délutáni beszélgetése az egyesület 35. születésnapja alkalmából az egykori elnökök visszaemlékezésére és a szociális munka és az SzMME aktuális feladataira fókuszált. Az aktuális elnök mellett részt vett Domszky András, Gosztonyi Géza, Herczog Mária, Török Iván és Zám Mária, de a közönség soraiból több meghatározó szakmai személyiség is bekapcsolódott a beszélgetésbe, pl. Dr. Csehák Judit, akinek révén maga az egyesület megalakulhatott 1988-ban. A beszélgetést Sebőkné Báder Jázmin vezette.

 

400220219_361239966438713_4836402541464802886_n

A beszélgetés felvétele is megtekinthető:

 

 

A konferencia zárásaként egy kis szülinapi tortázásra invitáltuk a résztvevőket.

 

torta

A nap folyamán megtekinthető volt az SzMME 35 évéről készített kiállítás: dokumentumokból, fotókból és tárgyi emlékekből készült összeállítás is.

 

collage_szmme_kiallitas_kicsi

 

A szakmai konferenciáról és az SzMME 35. születésnapjáról beszámolt az IFSW is, a cikk elolvasható itt.

 

ifsw