Érdekképviseletek közös levele

2023-ban az érdekképviseleti szervezetek közös fellépésével sikerült elérni, hogy újra összeüljön a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum (SzÁÉF). Két ülésen sikerült napirenden tartani az ágazati bérkérdéseket, novemberben egy konkrét bérrendezési javaslattal érkeztünk.

 

Az SzÁÉF feladatát és működését részleteiben az ügyrend tartalmazza, ez alapján például a minisztérium tájékoztatja a munkaadói és munkavállalói érdekképviseleteket... már ha tájékoztatja, mert több év végi, munkavállalókat érintő döntésről (pl. a bölcsődei dolgozók pótléktáblájának módosításáról) nem érkezett semmi előzetes információ. Mem kaptunk visszajelzést a benyújtott szociális bértábla-tervezetre sem.

 

Ennek hiányában érdemi tárgyalások sem tudtak kialakulni, aminek révén a SzÁÉF  a jogszabályban és önmaga ügyrendjében szereplő funkciókat sem tudta ellátni.

 

Emiatt január elején a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME), a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSz), a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZEDDSz), a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete (SzTDSz) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSz) közös levelet küldött Csizi Péter helyettes államtitkár részére a szociális ágazati dolgozók keresetnövekedésével kapcsolatban.

 

Mint azt levelünkben jeleztük, az érdekképviseleti szervezetek nyitottak a konstruktív, ország gazdasági helyzetét figyelembe véve kialakított bértárgyalásokra, de elfogadhatatlannak tartják, hogy a szociális területen dolgozók a minimálbér és bérminimum emelésen túl ne kapjanak semmilyen kompenzációt a 18% körüli inflációval szemben.

 

Várjuk az államtitkárság válaszát.

unnamed1
unnamed2