SzMME Felmérés 2023

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME) 1988-ban jött létre, idén ünnepli fennállásának 35. évét. Ennek a 35 évnek voltak aktívabb és kevésbé aktívabb időszakai. Egy hosszabb inaktívabb időszakot követően 2020 őszén (szeptember 29-én) állt fel egy új elnökség, mely az SzMME megújítását, reaktiválását tűzte ki célul. Az azóta eltelt kb. 3 éves időszakban rengeteg munka zajlott, egyszerre igyekeztünk lépésről lépésre az egyesület helyzetét stabilizálni, forrásokat szerezni és az aktuális hazai viszonyoknak megfelelő új működési új pályára állítani (szakmai programokat, tevékenységeket megvalósítani). Az elmúlt 3 évben sikeresen vettünk részt pályázatokban, jelentős média-megjelenéseket értünk el a szakmának fontos kérdésekben, online és jelenléti formában igyekeztünk programokat szervezni, azokban részt venni és visszatértünk a nemzetközi szociális munka világába is.

 

Ennek a folyamatban egy újabb állomása az a kérdőíves felmérés, melyet 2023. június 12. és 23. között bonyolítottunk le. Hisszük, hogy a tagságtól és az egész szakmától kapott visszajelzések segíti az SzMME további fejlesztését, tanulhatunk a válaszokból és inspirációt kaphatunk a jövő tervezéséhez. Tisztában vagyunk azzal, hogy akár a tagság, akár az érdeklődők körében mindenki elvárásainak nem tudunk teljes mértékben megfelelni, de a vezetőségnek egy ilyen felméréssel lehetősége nyílik arra, hogy jobban megértse a szakma igényeit és reagáljon, válaszoljon azokra.

 

A kérdőív célcsoportja emiatt nem csak SzMME tagsága volt, hanem kiterjedt a szakmai érdeklődők körére is, bíztunk abban, hogy a tagságon kívül is nagyobb számban kapunk választ (ez végül kb. 150 főt jelentett, hogy ez jelen helyzetben sok vagy kevés, mindenki eldöntheti).

 

A felmérés eredményeit kiértékelve a SzMME Facebook oldalán közzétettük az egyes blokkok eredményeit, ezt hozzáférhetővé tettük a SzMME közösségi média csoportjaiba és a nagyobb szociális szakmai csoportokban is.  Fontosnak tartjuk, hogy az egyesület működése a lehető legátláthatóbb legyen, ezért online és jelenléti formában is igyekszünk minél többet beszélni az eredményekről és a lehetséges cselekvési módokról. E tekintetben a hazai szociális civil szervezetek között is egyedülálló széles körben kinyitjuk a hozzászólás lehetőségét, ugyanis szeretnénk, ha az SzMME nem csak a jelenlegi tagság, hanem az alapításkor meghatározott céloknak megfelelően a szociális szakma számára is releváns, hasznos és fontos legyen.

 

Az alábbiakban letölthetitek és olvashatjátok a Felmérésből készült összefoglalónkat: