Féléves összefoglaló, 2022/2.

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete fontosnak tartja, hogy tagsága és a szélesebb szakmai közönség is lássa a szervezet működését, eredményeit. Ennek jegyében már a 2022. év első feléről közzétettünk egy rövid összefoglalót, amit most a 2. félévről szóló követ. Szeretnénk megmutatni, miért is érdemes az SzMME csapatához csatlakozni, belépni az egyesületbe és bekapcsolódni az egyes tevékenységek megvalósításába.

 

Munkacsoportok

2022-ben 4 aktív munkacsoportunk működött. A Nemzetközi munkacsoport keretében az SzMME tagjai részt vettek az IFSW People's Global Summit online rendezvényén, Tóth Anikó Panna pedig a japán társszervezet felkérésére beszélt az ukrajnai menekültválság szociális vonatkozásairól. Az Érdekvédelmi munkacsoport a szociális törvény kapcsán szervezett megbeszélést novemberben.

A szociális és gyermekvédelmi szektort érintő jogszabályok nagy elégedetlenséget keltő megváltoztatása átrendezte a prioritásokat és uralta második félévi tevékenységünket, így a munkacsoportok működését is ennek rendeltük alá.

A japán előadásról szóló beszámolóhoz kattints a képre

 

Állásfoglalások és egyéb aktivitások

Ezen a területen kifejezetten aktív félévet tudhatunk magunk mögött, igyekeztünk a szakmát érintő aktivitásokra gyorsan reagálni - sajnos nagyon sok olyan esemény történt, ami igényelte a felszólalást.

 

2022. július 13-án a KATA szabályok módosításával kapcsolatos közleményt tettünk közzé, melyet ezer olvasó tekintett meg. Az egyesület álláspontját a sajtóban is sikerült bemutatni, a Népszava 2022. július 14-i, nyomtatott számában megjelent állásfoglalásunk kivonata.

Júliusban a 3Sz és a SzMME levele a rezsiköltségek növekedésével kapcsolatban a minisztériumnak, illetve egy saját felmérést is végeztünk a témában. A szolgáltatók energiaköltségeinek növekedése a média-figyelmet is felkeltette, augusztus végéig 15 alkalommal nyilatkoztunk hírportálnak, rádiónak vagy tv hírműsornak, ezeket a híreket pedig számos hírfelület tovább osztotta. A megkeresésre sajnos csak egy semmitmondó válasz érkezett szeptember közepén, de igyekeztünk a  problémát elbagatellizáló államtitkári válaszra méltó módon felelni.

collage_szmme_k

Szeptemberben az un. „szívhang-rendelet” kapcsán adtunk ki egy gyors állásfoglalást.

 

A pedagógusok tüntetéséhez és akcióihoz kapcsolódóan több alkalommal (lásd itt, itt és itt) is kifejeztük a szolidaritásunkat, a megmozdulásokon több SzMME tag is részt vett.

 

Az MKKSz kampányt indított a közszférában dolgozók inflációt kompenzáló béremeléséért, amihez az SzMME is csatlakozott. Az erről szóló írásunk volt az idi év egyik legnépszerűbb tartalma, 3,5 ezren olvasták el.

 

A szociális törvény módosítása kapcsán is 13 alkalommal nyilatkoztunk a különböző sajtótermékeknek és igyekeztünk hírt adni a társszervezetek hasonló kezdeményezéseiről is. Külön kiemeltük a nevelőszülői ellátmány emelése kapcsán, hogy annak mértékét az inflációra tekintettel elégtelennek tartjuk.

hullazsak

Civil szervezetek tiltakozása a törvénycsomag megszavazása idején (2022. november 22.)

 

Az őszi szezon egyik legnagyobb rendezvénye a szociális munka napi konferencia, amelynek szervezésében és lebonyolításában az SzMME aktívan részt vett. Ennek keretén belül az UNIDIV projekt adta a témáját az egyik szekciónak.

konf

Gyakorlailag teltházas volt az idei konferencia, aminek szívből örülünk.

 

Decemberben még egy levelet küldtünk az NSZI igazgatójának és államtitkár úrnak is, hogy megkérdezzük: mit is keres Bogár László az NSZI egy szakmai rendezvényén előadóként? Ere még választ nem kaptunk, de nagyon várjuk a magyarázatot a jelenségre...

 

UNIDIV projekt

Az SzMME konzorciumi partnerként a Sokszínű Egység: Az LMBTQI egyenlőség érvényesítése a szakmai szervezetek munkájában Magyarországon című projektben folytatta a megkezdett munkát. Közzétettük az első félévben lefolytatott kutatómunka összefoglalóját, megtartottuk az első tréninget is és dolgozunk a többi vállalás megvalósításán is.

kerdoiv

 

Összegezve

Elég mozgalmas volt az év - és annak második fele. Az első félévben sikeresen lezártuk az SzMME reaktivilásával kapcsolatos ügyintézési feladatokat és rengeteg szakmai ötlettel vágtunk neki az évnek. A helyzet ugyanakkor úgy alakult, hogy ezek egy részét félre kellett tenni, ugyanis a szociális területet érintő aktualitások rengeteg erőforrást és időt kötöttek le. De összességében igyekeztünk – és talán sikerült is – ezekre az aktualitásokra gyorsan és hatékonyan reagálni. természetesen a háttérben további munkálkodások is zajlottak, most csak a legfontosabbakat szerettem volna kiemelni.

 

Amit kissé szomorúan tapasztalunk, hogy a szakma aktív cselekvés iránti elkötelezettsége igen mérsékelt. Az előzetes felmérések alapján sokan szeretnének sok mindenben aktívan részt venni, de amikor eljutunk a cselekvésig, akkor hirtelen ennek a lelkesedésnek a nagy része elpárolog. Alapvetően a szakma inerciája nem függetleníthető a társadalomban tapasztalt általános jelenségektől, de talán a szociális munkások lehetnének a motorjai egy kicsit a változásnak (ha már a nemzetközi definícióban és az Etikai kódexben van erre utalás).

 

Sokat gondolkodunk a jövő év nagy kihívásán, hogy miként lehetne a szakmai közeget aktiválni. Tudom-hogy sokan valami ütős és látványos eredményre várnak, amivel igazolja, hogy a szervezet méltó a belépésre – de valljuk be: tagság nélkül ennek esélye elég alacsony. Év végére volt egy ambíciózus célkitűzésünk, hogy a tagság elérje a 100 főt... nem sok hiányzott hozzá... de nem lett meg.

 

Minden esetre innen folytatjuk 2023-ban… bármit hozzon is.

 

2023