Féléves összefoglaló 2023/1.

Fontosnak tartjuk, hogy beszámoljunk az SzMME munkájáról, az előző két évében is készítettünk képes beszámolót az első és a második félév munkájáról – idén sem lesz ez másként. Sőt, mivel a felmérésben is sokan jelezték, hogy többet szeretnének tudni az SzMME munkájáról, ebből a posztból elérhetővé tesszük a korábbi évek összefoglalóit is. Nézzük hát, mi minden történt a félévben - a részletese beszámolókat a kiemelésekre vagy képekre kattintva érhetitek el.

 

JANUÁR

 

Január elején sikeresen regisztráltunk a minisztérium(BM) közérdekű önkéntes szervezeteket tartalmazó nyilvántartásába. Már januárban előkészítettük az éves szakmai és pénzügyi beszámolót, törekszünk arra, hogy a későbbiekben is az év elején elvégezzük ezeket a feladatokat és áttekinthető módon bemutassuk a tagságnak a szervezet éves munkáját. Még egy fontos szervezeti mérföldkő teljesült januárban: elértük az aktív tagságot tekintve a 100 főt.

 

Január végén az UNIDIV projekt keretein belül Zsámbékon 2 napos SzMME elvonulást tartottunk azon kollégákkal, akik az elmúlt évben aktívan tevékenykedtek az egyesületben és a projektben. A projekt fókusz mellett rengeteg egyesületi és szakmai témával is dolgoztunk, egyfajta csapatépítőként is használva az alkalmat. Gondolkodtunk, beszélgettünk és vitáztunk a szociális munkáról, tanultunk egymástól és azt hiszem, mindenki élményekben és tudásban gazdagabban jött el erről a két napról. A tapasztalatok alapján ebből is szeretnénk -  aktuális anyagi helyzetünkhöz alkalmazkodva – egyfajta hagyományt teremteni.

 

zsambek


A hónapot egy közös érdekvédelmi kiállással zártuk. A Belügyminisztérium épületénél közös szakszervezeti sajtótájékoztatón hívtuk fel a figyelmet a szakmai problémákra, az eseményről a sajtó is beszámolt (többek között HVG, Mérce, Telex, Alfahír, Pesti Hírlap). A „fordított jóléti állam” címmel olvasható összefoglaló cikkünk is a rendezvényről. A sajtótájékoztató során megfogalmaztuk az elvárásunkat, hogy a magyar állam biztosítsa a szolgáltatók és intézmények működéséhez szükséges forrásokat fenntartótól, intézmény- és szolgáltatástípustól függetlenül és biztosítsa, hogy a szociális dolgozók megélhetése ne kerüljön veszélybe. Követelésünk szorosan kapcsolódik a 2022 októberében a szakszervezetekkel közösen megfogalmazott követeléshez, mely a közszférában dolgozók inflációkövető béremelését tartalmazta.

 

collage_0131b

 

FEBRUÁR

 

2023. február 8-án megtartottuk az éves Közgyűlésünket, ennek anyaga (szakmai és  pénzügyi beszámoló) honlapunkon szintén megtekinthető – ugyanitt elérhető a 2023-as év összes elnökségi ülésének anyaga is (sőt, az érdeklődők megtekinthetik ezt a 2022-es évre vonatkozó adatokat is).

 

Február 21-én jelent meg az SzMME szakmai véleménye az újpesti „Aranyhíd” Gyermekek Átmeneti Otthonban történtekkel kapcsolatban. Az elemzésben az esettel kapcsolatban nyilvánosságra hozott dokumentumok, a szereplők nyilvánosan elhangzott megszólalásai és az érintett résztvevő által rendelkezésünkre bocsájtott dokumentumok alapján jártunk el. Elemzésünk során nem egy adott személy vagy szervezet objektív felelősségét kerestük, hanem azokat a probléma-jelenségeket próbáltuk azonosítani, melyek a szakmai működést akadályozva vezettek a helyzet eszkalációjához. A dokumentumot a sajtó is szemlézte. Az ügy fejleménye, hogy a célkeresztbe állított kolléganők sérelemdíjat kapott.

 

nepszava

 

Februárban jelent meg az UNIDIV projekt keretén belül elkészített "Sokoldalú nem" anyagunk, ezt azóta sikerrel alkalmaztuk különböző foglalkozásokon i. Szomorú aktualitása van ennek a pedofíliát az LMBTQ jelenséggel összemosó morális pánik, ami láthatóan idén ősszel újabb jogsértő intézkedésekben fog testet ölteni. Az UNDIV projekt keretében további információs anyagokat készítünk el, ezeket  folyamatosan közzétesszük a Sokszínű egység menüpontban.

 

gender

2023. február 15-én nyílt elnökségi ülést tartottunk "Mit adtak nekünk a rómaiak?” címmel (utalva ezzel egy kicsit a Brian élete klasszikus jelentére), beszélgettünk arról, mit is tehet az SzMME szakmai érdekvédelmi szervezetként a tagokért és a szakmában dolgozókért. Ennek külön leirata nem készült, de a témát folytatjuk a jövőben.

 

romaiak

 

2023. február 25-én a Szimpozion Egyesület klubestjén meséltünk az UNIDIV projekt keretében végzett kutatásunkról, illetve ehhez kapcsolódóan egy tartalmas beszélgetés alakult ki a megjelentekkel. A véglegesített kutatási anyagunkat itt olvashatjátok – érdemes belekukkantani.

 

MÁRCIUS

 

Március elején létrehoztuk a S.T.B. munkacsoportját (S.T.B. = Sokféleség, Tisztelet Bizalom), ami bár aktuálisan az UNIDIV programmal kapcsolatos témákkal foglalkozik leginkább, hosszú távon általánosan  a társadalmi sokszínűséggel, társadalmi kisebbségekkel kíván foglalkozni. A munkacsoportnak jelenleg 22 tagja van.

 

A hónapban az érdekvédelmi aktivitást sem hagytuk el: civil fenntartású bentlakásos intézményeket kerestünk meg és vontunk be egy akcióba, melyben közösen levelet írtunk az államtitkárságnak a rezsiproblémákról. Március 9-én ezzel kapcsolatban tartottunk online megbeszélést, a levelet pedig március 14-én elküldtük - akkor 32 aláíró szervezet csatlakozott, de a későbbiekben ez még kiegészült. Azóta kaptunk „választ” is (április végén), ami szokás szerint semmilyen érdemi tartalommal nem rendelkezett. A közös fellépéssel kapcsolatos hírt a sajtó is leközölte, számos online portál mellett az ATV és az RTL híradóban is nyilatkoztunk.

 

Március 14-15-én a 3Sz és tagszervezetei jelen voltak a Civil sugárút rendezvényein. „Mi lesz, ha nem lesz?” címmel pódiumbeszélgetést tartottunk a szociálpolitikáról és a helyébe lépő „gondoskodáspolitikáról”. A rendezvény kapcsán létrehoztuk saját YouTube csatornánkat, melyen a beszélgetés felvétele is megtekinthető (a megjelenés óta 300-nál többen nézték meg a felvételt).

 

podium

 

Március 21-én a Szociális Munka Világnapja rendezvényen is jelen voltunk. Az SzMME részéről Gosztonyi Géza vett részt a "LMBTQ Workshop – Queer emberek a szociális ellátásban" beszélgetésen.

 
#WSWD2023

 

ÁPRILIS

 

Váradi Kriszta kollegina Civil Rádió podcast műsorában beszélgetett, melyet ezúton is ajánlunk mindenki figyelmébe - ide kattintva hallgatható meg a beszélgetés.

 

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium „gondoskodáspolitikáért” felelős államtitkára szívesen tart előadásokat a témáról. Járt ez ügyben a Közszolgálati Egyetemen is, de a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szociális vezetőképzési szimpóziumán is tartott előadást. Erre az eseményre reagálva egy rövid választ készítettünk, amit itt olvashattok.

 

fattila

 

Április 28-án egyfajta SzocOkos-SzMME fúzióban támogató szolgálati szakmai műhelyre került sor a Motiváció Alapítványnál. Az előadás anyaga a SzocOkos felületéről érhető el (diasor és videó is van).

 

MÁJUSBAN

 

Május elején az UNIDIV projekt keretében Szegeden tartottunk műhelyfoglalkozást „TABUK nélkül” címmel a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak és az érdeklődő szakembereknek.

 

A hónap fő eseménye, amire rengeteget készültünk, az IFSW Europe küldöttgyűlés és szakmai konferencia volt, ahol 4 fő képviselte az egyesületet jelenléti és online formában. Nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy kijussunk és felélesszük a nemzetközi kapcsolatainkat, jelen pillanatban úgy tűnik, erdményes volt az igyekezetünk. A rendezvényről képes összefoglalót is készítettünk, illetve 2023. június 7-én este pedig egy online beszélgetésre várjuk az érdeklődőket, ahol kicsit mesélünk az élményekről és arról, mi mindent tudunk a hazai szociális munkába áthozni a kint hallott és látott dolgokból.

 

Delegates meeting

 

A hónap során több témában keresett meg minket a sajtó. Az első ilyen téma az "Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvénye" volt, mellyel tavasz eleje óta haknizik Varga Judit s amiről mai napig nem tudunk semmit - de más gyermekvédelmi szervezetek sem. Erről itt olvashattok.

 

A hónap másik fő témája a kórházak krónikus belosztályainak kiszervezése volt - a tavalyi bejelentést követően megindult az első intézmények átalakítása. Jelen állás szerint úgy változik minden, hogy érdemben nem változik semmi - kíváncsian figyelve követjük az eseményeket.

 

Végül pedig az LMP adatigénylése volt a téma, ugyanis kértek az ágazati dolgozókkal kapcsolatban adatokat, amiket sikerült teljesen értelmezhetetlen és használhatatlan formában közreadni (biztos van ember az országban, aki tudja, melyik szám mögött mi van, de még az az ország nem jött el, amikor a választ a kérdező számára megfelelő formában közli egy állami szerv).

 

A hónapban 2 megkeresés érkezett politikai pártoktól egy-egy szakmai anyag véleményezésére. Az anyagok és a szakmai válaszaink szintén elérhetők a honlapunkon.

 

JÚNIUS

 

Júniusban előkészítettük és lebonyolítottuk az SzMME kérdőíves felmérését. 2 hét alatt összesen 211 kitöltést kaptunk. Ennek feldolgozását folyamatosan végezzük, az eredmények kiértékelése után ezeket beépítjük az egyesület jövőbeni terveibe. Tervezzük ezzel kapcsolatban egy nyilvános stratégia elkészítését, és ha győzzük erővel, akkor egy év múlva visszatérünk egy hasonló értékeléssel arra, hogy mennyire is sikerült megvalósítani a terveinket.

 

dia

 

Júniusban egy online alkalommal kitértünk a sokat emlegetett öko-szociális irányzatra „Jelen vagy jövő? Együttgondolkodás az öko-szociális munka magyarországi vonatkozásairól” címmel 15 fő részvételével egy tartalmas online beszélgetést tartottunk. A beszámoló erről az alkalomról is elérhető, csatolva több magyar és angol nyelvű olvasnivalót.

 

okoszoc2

 

És még a hónap utolsó napjaiban volt egy kis összefogás a szakszervezetekkel, hogy a kormány hívja össze a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórumot. A teljes kezdeményezés elérhető az MKKSz honlapjáról.
beremeles


EGYÉB

 

A fentiekből látható, hogy az SzMME egy igen aktív félévet tudhat maga mögött. 4 elnökségi ülés, 1 közgyűlés mellett mi magunk is szerveztünk különböző megmozdulásokat vagy aktívan bekapcsolódtunk azok szervezésébe, lebonyolításába. 15 alkalommal szerepeltünk a sajtóban (itt most nem számoljuk a másodközléseket) - nyilván ezek nem a kormánypárti sajtót jelentik, ami a vitt témákat és a szakmai álláspontok jellegét tekintve szerintem érthető.

 

A félévben 6 személy csatlakozott az egyesülethez és 2 személy jelezte a kilépését. Némileg szomorú, hogy a tagság közel 30%-a még mindig nem rendezte a 2023-as tagdíját, néhányan még az előző évet sem rendezték. Nagyon örülnénk, ha ez nem maradna el, mert ezek a források fontos alapját képezik az egyesület munkájának még akkor is, ha nagyon dolgozunk azon, hogy más pénzeszközökre is szert tegyünk.

 

Az egyesület aktív működésébe jelenleg 10-15 fő kapcsolódik be aktívan,alaklomszerűen kb. még egy ekkora kör mozdul meg egy-egy program kapcsán. Dolgozunk azon, hogy ez a szám bővüljön (ezt célozta a felmérésünk is), ugyanis a cselekvési lehetőségeink az aktív személyek számtól függ - minél többen és minél több mindenbe bekapcsolódnak, annál jobbak az esélyeink a különböző programokban.

 

A következő félévre is rengeteg tervünk van, melyek előkészítésén és megvalósításán már dolgozunk. Az egyik fontos tervünk, hogy méltó módon megünnepeljük az SzMME 35. születésnapját - ezzel kapcsolatban is dolgozunk már szorgalmasan. Hamarosan erről és a többi jövőbeni eseményről is hallotok - figyeljétek és kövessétek az SzMME FB oldalát és a honlapot.


A felmérésben többen kérték, hogy legyen online hírlevél, ezt létre is hoztuk! Aki szeretne csatlakozni, jelezheti az SzMME szokásos elérhetőségein (FB üzenet formájában  vagy az szmme.2022@gmail.com címre írva).

 

 

szmm nap

 

A felmérésben többen jelezétk, hogy számukra láthatatlan az SzMME, nem értesülnek a különböző hírekről: dolgozunk azon, hogy legyenek olyan eszközeink, amelyek kicsit közelebb viszik a híreket az érdeklődőkhöz, de alapvetően nem tudunk netes hirdetésekbe vagyonokat tolni, hogy lefizessük a Mindenható Algortimust. Akit érdekel az egyesület munkája, követve az oldalakat, belépve a SzMME Előszoba csoportba vagy a két nagy szakmai csoportba láthatja a napi munkánkat.

 

Akit pedig részletesebben érdekelnek az előző évek fejleményei, azoknak ajánlom az alábbiakat: